Tutorial

tutorial.hitforum.ro
 
AcasaPortalCalendarFAQCautareMembriGrupuriInregistrareConectare

Distribuiţi | 
 

 Creaza un site cu ajutorul tau

In jos 
AutorMesaj
Admin
Admin


Mesaje : 2
Data de înscriere : 18/05/2010

MesajSubiect: Creaza un site cu ajutorul tau   Sam Mai 22, 2010 5:15 pm

Cu ajutorul limbajului HTML (Hyper Text Markup Language) poti construi pagini web nu foarte pretentioase insa reprezinta un inceput pentru realizarea site-urilor profesionale. Sigur ca va trebui sa mai treaca ceva timp pana vei putea realiza pagini web complexe ca cele ale marilor firme, insa asa cum spuneam, invatarea limbajului HTML reprezinta un inceput.

Exista multe programe cu ajutorul carora scrierea codului HTML nu mai este necesara, aceste programe scriindu-l in locul tau. Insa aceste programe nu fac subiectul acestui curs, iar pentru a putea construi o pagina web este nevoie cel putin de niste cunostinte elementare de HTML pe care am incercat sa le explicam in cadrul cursului. Cursul de fata se adreseaza, in primul rand, celor care vor sa invete limbajul HTML, si astfel, prin scrierea codului, sa detina controlul absolut asupra viitoarei pagini web.
Curs online: HTML pe intelesul tuturor
Scopul cursului "HTML pe intelesul tuturor" este de a explica, intr-un mod cat mai util si in acelasi timp placut, notiunile de baza ale limbajului HTML si odata cu acestea sa initieze viitorii cursanti in tehnica realizarii unei pagini web. Pe parcursul acestui curs, vei gasi foarte multe exemple, iar in ultima lectie, folosind notiunile invatate, vom realiza impreuna site-ul unei gradinite particulare. afro

In cadrul acestei lectii vei realiza primul document HTML, adica prima pagina web.
Despre tag-uri
Tag-urile nu sunt altceva decat niste marcaje sau etichete pe care limbajul HTML le foloseste alaturi de texte pentru a ajuta browser-ul de internet sa afiseze corect continutul paginii web.
Aceste tag-uri (etichete) pot fi de doua feluri:
- tag-uri pereche (un tag de inceput si unul de incheiere). Exemple: <HTML> si </HTML>; <TITLE> si </TITLE>; <HEAD> si </HEAD>;


- tag-uri singulare (nu au un tag de incheiere) Exemple: <HR>, <BR>.

Sa vedem tag-urile de baza pe care trebuie sa le contina un document HTML:

<HTML> - cu acest tag incepe orice document HTML. Prin folosirea acestui tag ii spunem browser-ului ca este vorba de un fisier HTML pentru a il putea afisa.

<HEAD> - intre aceste tag-uri sunt trecute, pe langa titlul paginii, diverse informatii folositoare pentru browser-ul de internet, informatii pe care le vom descoperi pe parcursul acestui curs.

</HEAD> - acesta este tag-ul de incheiere al tag-ului <HEAD>

<TITLE> - cu ajutorul acestei perechi de tag-uri vei putea da un titlu documentului tau. Astfel, textul pe care il vei scrie intre aceste tag-uri va fi afisat in bara de titlu a documentului.

</TITLE> - este tag-ul de încheiere al tag-ului <TITLE>. Arata sfarsitul titlului documentului.

<BODY> - odata cu acest tag incepe continutul paginii web. Tot ce vei scrie intre tag-urile <BODY> si </BODY> va fi afisat, de catre browser, pe ecranul monitorului.

</BODY> - ii spui browser-ului ca ai terminat de scris continutul paginii. Tot ceea ce vei scrie dupa acest tag nu va mai fi afisat.

</HTML> - este tag-ul de încheiere al tag-ului <HTML>. Codul oricarui document se termina cu acest tag.

Tag-urile (etichetele) pot fi scrise atat cu litere mari cat si cu litere mici.

Atentie! Nu uita atunci cand scrii codul unei pagini web sa inchizi toate tag-urile pe care le-ai deschis. Pentru a fi sigur ca nu uiti incearca sa te obisnuiesti sa scrii dupa fiecare tag si tag-ul de incheiere (la tag-urile pereche), scriind apoi continutul intre ele. O alta solutie pentru a nu uita sa inchizi vreun tag, este sa folosesti la scrierea codului, un editor HTML (atunci cand vrei sa folosesti un tag, editorul va scrie automat si tag-ul de incheiere).
Crearea primului document HTML
Acum va trebui sa pui in practica notiunile invatate si sa realizezi prima ta pagina web. Sa vedem deci, cum va trebui sa arate aceasta prima pagina. Mai intai trebuie sa deschizi editorul de texte (Notepad este suficient).

Acum sa trecem la scrierea codului. Nu trebuie sa te sperii, vei vedea cat de usor este.

Vom incepe cu tag-ul <HTML>. Pentru a nu uita de tag-ul de inchidere este bine sa-l pui si pe acesta tot la inceput. In continuare vin tag-urile <HEAD> si </HEAD>. Apoi intre cele doua tag-uri vom pune perechea de tag-uri <TITLE> si </TITLE>. Intre aceste tag-uri punem titlul paginii: Prima mea pagina web. Urmeaza tag-urile <BODY> si </BODY>. Ce vom scrie intre ele va fi afisat in browserul de internet.
king
EX cum ar trb sa arate pana acuma:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Prima mea pagina web</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Bine ai venit!<BR>
Vom invata impreuna limbajul HTML. Aceasta este prima mea pagina web!<BR>
</BODY>
</HTML>

queen

Am folosit tag-ul <BR> pentru a trece pe urmatorul rand. Astfel ii spunem browser-ului ca ce va fi scris dupa tag-ul <BR> va trebui afisat pe urmatorul rand. Tag-ul <BR> nu are un tag de inchidere.
Dupa ce am scris codul, va trebui sa salvam documentul cu extensia .html sau .htm. Din meniul File alege optiunea Save As, iar apoi denumeste documentul asa cum vrei, dar cu una din extensiile de mai sus. Apasa butonul Save. Ai acum un document html, care reprezinta prima ta pagina web. Intra in fisierul unde ai salvat documentul si deschide-l. Ar trebui sa arate asa: click aici.
Inainte de a trece la lectia 3, sa recapitulam cu ajutorul exercitiului de mai jos, notiunile invatate in aceasta lectie.

Exercitiu:
Folosind cunostintele dobandite pana acum in cadrul cursului, incearca sa scrii codul pentru a realiza o pagina web la fel cu aceasta: click aici.. Pentru a vedea codul unei pagini web scrise cu HTML alege din meniul View al browserului optiunea Source.

In aceasta lectie vom invata despre atributele tag-urilor. Dar mai intai sa vedem ce sunt atributele.
Ce sunt atributele?
Atributele pot fi definite ca niste proprietati ale tag-urilor. Atributele se pun numai in tag-ul de inceput. Daca un tag nu are nici un atribut, atunci browser-ul va lua in considerare valorile implicite ale tag-ului respectiv. Pentru a intelege mai bine notiunea de atribut sa vedem cateva exemple.

Atributul BGCOLOR care se foloseste cu tag-ul <BODY> indica ce culoare va avea fondul viitoarei pagini web. Fondul unei pagini web are in mod implicit culoarea alba, dar sa spunem ca vrem ca fondul paginii noastre sa fie portocaliu.


In acest caz vom folosi pentru atributul BGCOLOR codul culorii orange: #FF9900 (vei invata in lectia urmatoare mai multe despre culori):
<BODY BGCOLOR="#FF9900">

Sa luam codul paginii web din lectia trecuta si sa-i aplicam tag-ului BODY atributul BGCOLOR. Vom obtine urmatorul rezultat: click aici.

Acum sa ne ocupam de textul paginii noastre. Mesajul "Bine ai venit!" sa spunem, de exemplu, ca am vrea sa fie scris cu albastru in loc de negru, care este valoarea implicita si sa fie scris cu litere mai mari decat restul textului. Pentru a scrie astfel textul, vom folosi tag-ul <FONT> insotit de unele atribute astfel:
<FONT COLOR="#0000FF" SIZE="6">
Bine ai venit!
</FONT><BR>

Textul urmator "Vom invata impreuna limbajul HTML. Aceasta este prima mea pagina web!", daca dorim doar sa aiba culoarea rosie, vom folosi numai atributul COLOR pentru tag-ul <FONT>, restul proprietatilor fiind cele implicite:
<FONT COLOR="#FF0000">
Vom invata impreuna limbajul HTML. Aceasta este prima mea pagina web!
</FONT>
Prin folosirea liniilor de cod de mai sus in cadrul codului nostru, pagina web initiala va arata astfel: click aici. Mai multe despre texte vom invata impreuna in Lectia 5: Formatarea textului

. Atunci cand vrem sa trasam o linie, folosim tag-ul <HR> care vine de la Horizontal Rule care inseamna linie orizontala. Daca nu ii asociem acestui tag nici un atribut atunci vom obtine o line orizontala cat latimea paginii web.

Daca vrem sa folosim propriile noastre proprietati pentru trasarea unei linii orizontale vom apela la atributele tag-ului <HR>. Aceste atribute sunt urmatoarele: ALIGN - pentru alinierea liniei, COLOR - pentru culoarea liniei, SIZE - pentru grosimea liniei si WIDTH - pentru lungimea liniei.

Pentru a trasa o linie rosie (COLOR="#FF0000"), cu o lungime de jumatate din valoarea implicita (WIDTH="50%") si putin mai groasa decat cea implicita (SIZE="5%") ce va fi aliniata in centrul paginii (ALIGN="center"), vom folosi urmatoarea linie de cod:
<HR COLOR="#FF0000" WIDTH="50%" SIZE="5%" ALIGN="center">

Acum sa folosim cele doua linii de mai sus in cadrul paginii noastre. Prima linie o vom folosi la sfarsit, in timp ce a doua linie o vom folosi dupa mesajul "Bine ai venit!". Noul cod HTML al paginii noastre va fi urmatorul:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Prima mea pagina web</TITLE>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR="#FF9900">
<FONT COLOR="#0000FF" SIZE="6">
Bine ai venit!
</FONT><BR>
<HR COLOR="#FF0000" WIDTH="25%" SIZE="5%" ALIGN="left">
<BR>
<FONT COLOR="#FF0000">
Vom invata impreuna limbajul HTML. Aceasta este prima mea pagina web!
</FONT>
<HR>
</BODY>
</HTML>
Salveaza pagina cu ce nume vrei tu. Nu uita de extensia .html sau .htm. Pentru a vedea rezultatul click aici.

Ne oprim aici cu exemplele de atribute, insa in lectiile urmatoare vor fi folosite atributele cele mai importante, astfel incat pana la sfarsitul cursului te vei familiariza cu toate acestea.

Nu uita ca pentru a intelege cat mai bine limbajul HTML trebuie sa scrii si tu codul fiecarui exemplu prezentat aici, sa salvezi pagina cu extensia .html sau .htm si sa verifici daca ai obtinut aceleasi rezultate.

Culoarea fondului unei pagini web
Asa cum am vazut si in lectia precedenta nu trebuie ca fondul paginii tale sa fie alb. Poti opta pentru ce culoare vrei cu ajutorul atributului BGCOLOR al tag-ului <BODY>.


Tot ce trebuie sa faci este sa cauti in tabelul cu nume si coduri de culori din cadrul acestei lectii, sa alegi una care-ti place si sa-i scrii numele sau codul in cadrul atributului BGCOLOR. Sa vedem un exemplu:

Vreau ca pagina mea sa aiba fondul de culoare deschisa. Pentru a ma decide ma uit la culorile din tabelul cu nume si coduri de culori. Mi-a atras atentia culoarea aqua care are codul #00FFFF. Acest cod il scriu in locul celui de la lectia 3:

in loc de linia:
<BODY BGCOLOR="#FF9900">

vom avea urmatoarea linie:
<BODY BGCOLOR="#00FFFF">

Pagina web va deveni: click aici.
Culoarea textului
Culoarea textului in cadrul unei pagini html se poate schimba folosind atributul COLOR (culoare) al tag-ului <FONT>. De altfel un prim exemplu despre cum putem schimba culoarea textului unei pagini web am vazut in lectia precedenta.

In lectia 3, am ales culorile albastru si rosu pentru text. Sa spunem ca vrem ca tot textul sa fie scris cu albastru inchis si verde. Atunci in loc de codul culorii albastru (#0000FF) si respectiv rosu (#FF0000) vom folosi codul #00008B (albastru inchis) si codul #008000 (verde) in atributul COLOR al tag-ului <FONT>. Astfel codul HTML al paginii noastre va fi urmatorul:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Prima mea pagina web</TITLE>
</HEAD>
<BODY BGCOLOR="#00FFFF">
<FONT COLOR="#00008B" SIZE="6">
Bine ai venit!
</FONT><BR>
<HR COLOR="#FF0000" WIDTH="25%" SIZE="5%" ALIGN="left">
<BR>
<FONT COLOR="#008000">
Vom invata impreuna limbajul HTML. Aceasta este prima mea pagina web!
</FONT>
<HR>
</BODY>
</HTML>

Salveaza pagina cu numele de culori.html. Nu uita sa scrii si tu si sa verifici codul HTML al fiecarui exemplu al acestui curs. geek
In aceasta lectie ne vom „juca” cu textele din cadrul paginilor web, vom vedea cum pot fi ele formatate.
Titluri
Atunci cand avem nevoie sa folosim un titlu in cadrul paginii noastre web putem apela la tag-urile <H1>, <H2>, <H3>, <H4>, <H5>, <H6>. Cu ajutorul acestor tag-uri, care au si tag-uri de incheiere, vom scrie titlurile din cadrul paginilor noastre web. Astfel in cadrul codului HTML vom folosi tag-ul <H1>, de exemplu, urmat de textul titlului, iar la sfarsit vom folosi tag-ul de incheiere </H1>. Tag-urile <H1> si </H1> permit scrierea unui titlu cu caracterele cele mai mari in timp ce textul incadrat de tag-urile <H6> si </H6> va fi afisat cu caracterele cele mai mici, dupa cum urmeaza:


Acesta este un titlu cu <H1>

Acesta este un titlu cu <H2>

Acesta este un titlu cu <H3>

Acesta este un titlu cu <H4>

Acesta este un titlu cu <H5>

Acesta este un titlu cu <H6>

Tag-urile acestea accepta atributul ALIGN cu ajutorul caruia titlul va putea fi aliniat la stanga, la centru sau la dreapta.
Etichete pentru formatarea textului
Am vazut in sectiunea precedenta cum arata titlurile. In continuare vor fi prezentate diverse moduri de formatare a unui text.
Pentru alegerea caracteristicilor unui text, putem folosi tag-ul <FONT>. Acest tag accepta mai multe atribute (color, face, size) care ne vor ajuta in formatarea textelor. Atributul COLOR se refera la culoarea textului ce va fi incadrat de tag-urile <FONT> si </FONT>, atributul FACE arata tipul fontului, iar atributul SIZE arata marimea fontului.
Pentru a alege culoarea textului, trebuie sa consulti mai intai tabelul de culori, iar apoi, atunci cand te-ai hotarat ce culoare vei folosi, sa scrii codul sau numele acelei culori ca valoare a atributului COLOR.

De exemplu, liniile de cod:
<FONT COLOR=”CornflowerBlue”>ecursuri.ro – cursuri online gratuite</FONT>
sau
<FONT COLOR=”#6495ED”>ecursuri.ro – cursuri online gratuite</FONT>
vor avea urmatorul rezultat:

ecursuri.ro – cursuri online gratuite
<FONT COLOR=”#FF0000”>Totul la ecursuri.ro este gratuit</FONT>
va afisa in cadrul browserului de internet:

Totul la ecursuri.ro este gratuit
La tipul fontului, la fel ca si la culori, este bine sa folosesti un font care se afla pe majoritatea calculatoarelor, pentru ca daca folosesti un font mai putin utlizat, multi utilizatori nu vor putea vedea textele din cadrul paginilor tale cu acelasi font. Cele mai folosite fonturi pentru paginile web sunt urmatoarele:

Acest text a fost scris cu fontul "arial"
Acest text a fost scris cu fontul "times new roman"
Acest text a fost scris cu fontul "courier new"
Acest text a fost scris cu fontul "verdana"
Acest text a fost scris cu fontul "helvetica"
<FONT COLOR=”#000000” FACE=”Arial”>Acest text ...</FONT>

Pentru a schimba dimensiunea implicita a fontului, vom folosi una din valorile atributului size. Acesta poate lua una din valorile 1,2,3,4,5,6,7 (1 pentru cea mai mica dimensiune si 7 pentru cea mai mare):
<FONT COLOR=”#FFA500” FACE=”Arial” SIZE=”7”>www.ecursuri.ro</FONT>
www.ecursuri.ro

Iata si celelalte dimensiuni (de la 6 la 1):

www.ecursuri.ro
www.ecursuri.ro
www.ecursuri.ro
www.ecursuri.ro
www.ecursuri.ro
www.ecursuri.ro
Daca vrem ca textul nostru sa fie scris cu caractere ingrosate, folosim perechea de etichete <B> si </B>.
<B>Text bold</B>
Text bold

Pentru ca textul sa fie scris cu caractere italice, folosim perechea de etichete <I> si </I>.
<I>Text italic</I>
Text italic

Pentru ca textul sa fie subliniat, folosim perechea de etichete <U> si </U>.
<U>Text subliniat</U>
Text subliniat

Daca vrem ca textul sa fie afisat in centrul paginii putem folosi perechea de etichete <CENTER> si </CENTER>.
<CENTER>Text centrat</CENTER>
Text centrat

Atunci cand vrem ca textul din cadrul paginii noastre web sa fie afisat pe mai multe randuri vom folosi unul din tag-urile <BR> sau <P>. Tag-ul <BR> nu are tag de incheiere, in timp ce tag-ul <P> are tag de incheiere, insa nu este obligatoriu.

Tag-ul <BR> vine de la line break (intrerupere de linie) si l-am mai folosit in cadrul acestui curs. Asa cum am vazut si pana acum este folosit pentru a face trecerea de la o linie la alta.

Astfel sa presupunem ca avem urmatorul cod HTML:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Eticheta <BR></TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Invat limbajul HTML. Exersez limbajul HTML. Stiu limbajul HTML.
</BODY>
</HTML>

Acest cod va avea ca rezultat:

Invat limbajul HTML. Exersez limbajul HTML. Stiu limbajul HTML.

Acum sa folosim eticheta <BR> in cadrul codului:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Eticheta <BR></TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Invat limbajul HTML.<BR>Exersez limbajul HTML.<BR>Stiu limbajul HTML.
</BODY>
</HTML>

Iata diferenta:

Invat limbajul HTML.
Exersez limbajul HTML.
Stiu limbajul HTML.

Tag-ul <P> vine de la cuvantul paragraf si se deosebeste de tag-ul <BR> prin faptul ca prin utilizarea lui nu numai ca se trece pe urmatorul rand, dar se si lasa un rand liber intre texte. Sa revenim la exemplul de mai sus. Se vor folosi ambele tag-uri, <BR> si <P>, pentru a se vedea diferenta dinre ele.
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Eticheta <BR></TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Invat limbajul HTML.<BR>Exersez limbajul HTML.<P>Stiu limbajul HTML.
</BODY>
</HTML>

Rezultatul va fi:

Invat limbajul HTML.
Exersez limbajul HTML.

Stiu limbajul HTML.

Daca scriem un text intre tag-urile <P> si </P>, atunci textul va fi incadrat de cate un rand liber, la fel ca in exemplul de mai jos:
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Eticheta <BR></TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Invat limbajul HTML.<P>Exersez limbajul HTML.</P>Stiu limbajul HTML.
</BODY>
</HTML>

Vom obtine urmatorul rezultat:

Invat limbajul HTML.

Exersez limbajul HTML.

Stiu limbajul HTML.
Utilizarea caracterelor speciale
Iti mai aduci aminte de prima ta pagina web pe care ai facut-o in cadrul acestui curs? Daca nu click aici.

Dupa cum vezi, textul nu este scris cu diacriticele specifice limbii romane. (ă, î, ş, ţ etc.). Pentru a folosi si aceste litere trebuie sa scriem o anumita combinatie de diverse caractere pentru ca browserul sa citeasca diacriticele.
bounce

Rstul veti invata voi pe parcurs.......... drunken Sleep
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://tutorial.hitforum.ro
 
Creaza un site cu ajutorul tau
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Tutorial :: Prima categorie :: Lectii de HTML-
Mergi direct la: